Nadal wil niet bestraft worden voor tijdsovertredingen

Geplaatst: 9 maart 2012 in Randzaken
Tags:,

Nou, Rafael Nadal heeft gereageerd op de opmerkingen van Federer over tijdsovertredingen. En hij deed dat natuurlijk op zijn eigen onnavolgbaar hypocriete manier.

Even voor de duidelijkheid, voor tijdsovertredingen gelden de volgende regels: bij ITF toernooien mogen spelers niet meer dan 20 seconden de tijd nemen tussen punten, bij Grand Slam toernooien is het 25 seconden. De eerste keer dat de umpire de speler een time violation geeft is het alleen een waarschuwing. De tweede keer krijgt de tegenstander het punt.

Volgens Nadal moet de regel niet strikt toegepast worden, maar alleen als de spelers niet moe zijn, en niet als spelers tijd nodig hebben om te herstellen na een lange rally. Ik vind het sowieso al bizar dat je een umpire gaat vragen om een regel alleen incidenteel toe te passen. Dat geeft alleen maar frustratie en discussie over het moment waarop de regel wel wordt toegepast. Nog belangrijker vind ik het gevolg van het toepassen van de regel volgens de wens van Nadal, en dat is dat je een heel belangrijk element uit de sport haalt: vermoeidheid.

In bijna elke sport is vermoeidheid een factor. Dat betekent dat sporters rekening moeten houden met hun eigen vermoeidheid, en kunnen inspelen op de vermoeidheid van de tegenstander. Daardoor ontstaan een aantal extra tactische opties die je anders niet hebt. En dat maakt een sport volgens mij een stuk interessanter. Het is toch eigenlijk bizar dat als je iemand tijdens een rally alle hoeken van de baan hebt laten zien, dat hij voor het begin van het volgende punt zo veel rust mag pakken dat hij weer helemaal hersteld is.

De enige reden dat Nadal tegen het strikt toepassen van de regel is, is natuurlijk omdat hij de grootste overtreder van de regel is. Tijdens de Australian Open heb ik tijdens een paar games zijn tijd opgenomen, en dat was maar heel af en toe onder de 25 en regelmatig boven de 30 en 35, met een uitschieter naar 42 seconden! En als Nadal last heeft van een regel, dan moeten we gewoon die regel aanpassen. Zo simpel is het in het hoofd van Nadal.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s