Indian Wells: Federer – Del Potro

Geplaatst: 18 maart 2012 in Over wedstrijden
Tags:, , , ,

Ik kon vrijdagavond weer eens een volledige wedstrijd van Roger Federer zien. Voor alweer de 4e keer dit jaar ontmoetten Federer en Del Potro elkaar.

Sinds de polsblessure van Del Potro in 2010 heeft Federer weinig moeite meer met hem, en geen set meer verloren. Ik hoorde Marcella Meskers zelfs zeggen dat Del Potro maar 1 keer een break had kunnen plaatsen in de laatste 46 service games van Federer. Maar in de 47e service game (de 1e game van de partij) leek het alsof de 2e break eraan zat te komen. Federer begon niet goed, en sloeg 6 onnodige fouten. De game kantelde echter toch naar de kant van Federer na een curieus Hawk-Eye moment.

Op de zoveelste deuce sloeg Federer een 1e service naar buiten die duidelijk uit leek. Er kwam echter geen call, dus vroeg Del Potro een Hawk-Eye challenge aan. Umpire Mohamed Lahyani kondigde het aan, en toen was het wachten… wachten… en nog eens wachten op de replay. Totdat Lahyani te horen kreeg dat er een storing in Hawk-Eye was en dat er geen replay beschikbaar was. Lahyani kon toen volgens de regels niets anders dan de originele call te laten staan, en het punt dus aan Federer toe te kennen. Del Potro reageerde vol onbegrip en teleurstelling, en stond daarna binnen no-time 0-1 0-40 achter.

Volgens de regels kon Lahyani niks anders doen in die situatie, dus op dat punt valt hem niks te verwijten. Maar ik vind dat je hem wel mag verwijten dat hij de call in eerste instantie niet overrulede. Het was de lijn waar hij het beste zicht op heeft, en aan de reactie van Federer kon je zien dat zelfs hij de bal uit had gezien. Door Hawk-Eye zijn umpires echter voorzichtiger geworden met overrules. Ze leggen daardoor de verantwoordelijkheid om lijnrechters te corrigeren neer bij de spelers. Maar dat gaat dus ook wel eens fout…

Maar goed, dat ene moment was niet de belangrijkste reden dat Federer van Del Potro won. Tijdens de wedstrijd werd door middel van een plaatje getoond wat wel de belangrijkste reden was. In dat plaatje lieten ze zien van elke bal van Federer waar die bal op de baan landde en door middel van kleurtjes hoeveel spin er aan de bal zat. Het opvallende aan dat plaatje was dat er totaal geen patroon in zat. De stipjes leken vrijwel willekeurig over de baan verdeeld. Om even duidelijk te maken dat dat bijzonder was, lieten ze daarna het plaatje van Del Potro zien. Daar waren wel heel duidelijk patronen in te herkennen. Dat is dus blijkbaar de manier om Del Potro te verslaan: variatie. Hem geen moment ritme geven en nooit de bal geven die hij verwacht, zodat hij niet de tijd krijgt om aan te leggen voor zijn mokerslagen.

Advertenties
reacties
  1. Henri schreef:

    Heb een hele sliert stukjes gelezen in de trein net, leuk om te lezen:)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s