Roger bijna, Rafa helemaal eruit

Geplaatst: 30 juni 2012 in Over wedstrijden
Tags:, , , ,

Woensdagavond werd er al geschiedenis geschreven en gisteravond bijna weer. Rafael Nadal verloor in de 2e ronde van Wimbledon van Lukas Rosol en Roger Federer verloor in de 3e ronde bijna van Julien Benneteau.

Na het verlies van Nadal waren de tennisjournalisten die ik volg op Twitter met elkaar in discussie of ze een vergelijkbaar verrassend verlies van een favoriet, of upset in het Engels (is er eigenlijk een goed Nederlands woord voor?), konden bedenken. De winst van George Bastl (145e op de wereldranglijst) op Pete Sampras in de 2e ronde van Wimbledon 2002 kwam in de buurt, maar Sampras was toen al op z’n retour. De laatste vijf keer dat Nadal aan Wimbledon meedeed stond hij in de finale (2 keer winst), en hij won een paar weken geleden nog Roland Garros. De conclusie is dus, dat dit de grootste upset was in de geschiedenis van het mannentennis!

Ik kwam de wedstrijd van Nadal binnen bij 2-0 voor Rosol in de 5e set. Ik dacht eerst “what the fuck?!”, maar dacht daarna dat Nadal dat wel weer goed zou maken. Toen zag ik wat Rosol aan het doen was. Hij probeerde gewoon op elke bal waarbij het maar enigszins mogelijk was een winner te slaan. En dat lukte ook nog! Hij sloeg ze achter elkaar, zowel met z’n forehand als z’n backhand boven de 150 kilometer per uur. Het schijnt dat hij wel vaker zo speelt, maar meestal slaat hij dan meer unforced errors dan winners. Dat was woensdagavond dus niet het geval (65 om 39). Uit die statistiek valt ook niet op te maken dat Nadal heel slecht speelde (41 om 16). Maar Nadal raakte er wel van uit zijn doen.

Wat ook opviel was dat Rosol het tempo in alles zo hoog mogelijk probeerde te houden. Hij nam heel weinig tijd tussen de punten, en kwam bij de wisseling van baanhelft al uit z’n stoel ruimschoots voordat de umpire “time” riep. En wat nog veel opvallender was, was dat Nadal daar in mee ging. Hij kwam ook uit z’n stoel voordat de tijd om was, en ging bij het opvangen van de service sneller klaar staan dan normaal. Op een gegeven moment sloeg Rosol een ace, waarna Nadal aangaf dat hij nog niet klaar was, terwijl het voor mij leek alsof hij al lang klaar stond. Beetje onsportief gedrag van Nadal, zou je kunnen zeggen, maar Rosol maakte zich er totaal niet druk om. Hij sloeg vervolgens gewoon weer een onhoudbare service.

De sleutel tot het succes van Rosol was niet alleen dat er wel heel veel bij hem lukte, maar ook dat hij de wedstrijd niet onder Nadals voorwaarden speelde. Hij haalde Nadal uit zijn comfort zone, door de punten kort te houden en het tempo hoog.

Dan de wedstrijd van Federer. Benneteau stond heel goed te spelen. Lekker dicht op de baseline, en alles snel nemen en ook nog eens goed plaatsen. Federer speelde niet heel sterk. Het lukte niet om zijn backhand op tempo te slaan, en hij kon zijn service ook niet overal slaan waar hij wilde. Nadat Federer de eerste twee sets had verloren, ging het in de 3e set lang gelijk op. Maar Federer leek er niet zenuwachtig van te worden. Hij moest twee keer serveren om in de wedstrijd te blijven (bij 4-5 en 5-6), en won de game twee keer op love. Daarna speelde hij nog een foutloze tiebreak, en toen was het eigenlijk wel duidelijk dat het tij gekeerd was. Benneteau bleef in de 4e set nog een tijdje bij, maar was vanaf dat moment net de mindere.

In 2009, toen Nadal in de 4e ronde van Roland Garros verloor van Söderlingh, speelde Federer ook een hele matige partij de dag na de uitschakeling van Nadal. Hij kwam toen ook 2-0 in sets achter tegen een veteraan (Tommy Haas). En hij wist de wedstrijd toen ook nog uit het vuur te slepen. Zo onverstoorbaar als Federer vaak blijft bij een achterstand in een partij, hij lijkt toch elke keer een beetje van slag te zijn als Nadal er vroeg uitvliegt. Zou hij te ver vooruit gaan denken, en niet helemaal meer bezig zijn met de eerstvolgende wedstrijd? Of is hij zich dan ook ineens bewust van zijn eigen (figuurlijke) sterfelijkheid? Wat het ook is, zo’n verlies van Nadal lijkt wel degelijk invloed op zijn spel te hebben.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s