De hypocrisie van de Lance-fan

Geplaatst: 23 oktober 2012 in Doping
Tags:, ,

Dat er nog steeds mensen zijn die volhouden dat Lance Armstrong onschuldig is, dat verbaast mij niets. Maar dat er zelfs topsporters zijn die daar op twitter voor uitkomen, verbaast me toch wel een klein beetje.

Bethanie Mattek-Sands twitterde gisteren de volgende berichtjes:

In de 1e tweet suggereert ze dat de schuld van Lance nog niet bewezen is, onder andere met de bewering dat de beschuldigingen alleen komen van personen die zelf betrapt zijn. Bijna iedereen weet inmiddels dat dat niet waar is, maar dat de beschuldigingen van 26 verschillende personen kwamen, waarvan er volgens mij niet meer dan 2 ooit betrapt zijn op doping.

In de 2e tweet probeert ze zich er nog een beetje uit te lullen, door de conclusie in het midden te laten, maar alleen te herhalen dat hij nooit een positieve test heeft gehad. Wat overigens ook niet waar is. Hij testte positief op corticosteroïden, maar kwam daar op miraculeuze wijze onder uit, doordat zijn dopingdokter (de inmiddels alom bekende Luis Garcia del Moral) daar achteraf een receptje voor schreef.

Vanochtend stond in nrc.next nog een mooi voorbeeld van hoe fans van Lance zich in allerlei intellectuele kronkels wringen om hem te verdedigen. Harm Kuipers (hoogleraar Sport, Beweging en Gezondheid aan de Universiteit Maastricht en zelfverklaard dopingdeskundige) is kankerpatiënt en overduidelijk fan van Lance Armstrong. Het interview met nrc.next begint als volgt:

Na openbaarmaking van de onderzoeksresultaten over het dopegebruik van Armstrong las Kuipers met bovengemiddelde interesse het rapport van de Amerikaanse dopingautoriteit Usada. Om tot de conclusie te komen dat de bewijsvoering “niet erg overtuigend is”. Kuipers: “De verklaringen van zijn ploeggenoten zijn gebaseerd op aannames. […] Als hij zichzelf injecteerde, zou dat met epo zijn geweest. Maar nergens het bewijs dat het daadwerkelijk epo betrof.”

Met deze ongelofelijk naïeve redenering probeert hij dus de mogelijkheid open te houden dat Armstrong onschuldig is. Maar even later geeft hij er maar de volgende draai aan:

“Ik geloof best dat hij epo heeft gebruikt, maar dan nog. De werking ervan moet niet worden overschat; het is geen wondermiddel. […] In het rapport wordt Ferrari [een andere dopingdokter van Armstrong] gepositioneerd als iemand met kennis van dopingzaken. Nu, dat valt erg tegen als je ziet welke middelen hij verstrekte. Corticosteroïden, testosteron, groeihormonen en insuline zijn niet prestatiebevorderend. Die middelen reken ik tot de kwakzalverij.”

In de meest beperkte zin van het woord heeft Kuipers gelijk over het feit dat een aantal van de genoemde middelen niet direct prestatiebevorderend zijn. Het zijn namelijk middelen die het herstel bevorderen. Maar hij suggereert hiermee dat het onschuldige middelen zijn die de prestaties van Armstrong niet hebben beïnvloed. Dat is natuurlijk de grootst mogelijke onzin. Tijdens een Tour de France is goed herstellen van zware etappes juist ongelofelijk belangrijk.

Ik kan er echt met mijn hoofd niet bij dat een hoogleraar, die claimt dopingdeskundige te zijn, dit soort dingen zegt in een interview. Je zou bijna denken dat het geloof in Lance Armstrong minstens net zo sterk is als het geloof van sommige mensen in god.

Update 26-10: Ik kwam ergens anders nog een blogpost tegen over het artikel met Harm Kuipers: De gele stembanden van Harm Kuipers

Advertenties
reacties
  1. Hedgehog schreef:

    Harm Kuipers heeft 3 jaar bij de WADA gezeten (Zie Engelse versie van zijn Wikipedia pagina) en om hem dan maar als zelfverklaard dopingdeskundige neer te zetten lijkt me dan niet helemaal terecht.

  2. Niels schreef:

    De kwalificatie “zelfverklaard” is inderdaad ietwat tendentieus, maar is vooral bedoeld om de dopingdeskundigheid van Kuipers in twijfel te trekken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s