Ook interessant: matchfixing!

Geplaatst: 18 oktober 2013 in Randzaken
Tags:, , , , , ,

Een van de mensen die ik al een tijdje volg op twitter is Sean Calvert. Hij schrijft over tennis en heeft een column op de goksite Unibet waar hij dagelijks tips geeft over tenniswedstrijden. Hij heeft ook vaak interessante weetjes uit de tenniswereld. En afgelopen dinsdag zag ik in mijn timeline ineens een paar hele interessante tweets van hem.

Calvert voorspelde dus al voor het begin van de wedstrijd tussen Paolo Lorenzi en Filippo Volandri dat Volandri de eerste set zou winnen en dat hij daarna geblesseerd op zou geven! Hoe is dat mogelijk? In een aantal reacties naar zijn volgers bevestigt hij dat hij het zeer sterke vermoeden had dat de wedstrijd verkocht was. Maar hoe wist hij dat dan? Dat had hij afgeleid uit de odds voor deze wedstrijd.

filippo_volandri_barletta_2012

Filippo Volandri

Laat ik even iets uitleggen over hoe dat werkt. Bij een wedstrijd tussen twee spelers die redelijk aan elkaar gewaagd zijn, zoals Volandri en Lorenzi, zijn de odds normaal gesproken vrijwel gelijk verdeeld, dat wil zeggen allebei rond de 2.00. Als mensen dan bijvoorbeeld in gaan zetten op Lorenzi, zullen zijn odds dalen en zullen de odds voor Volandri stijgen. Daardoor wordt het interessanter om je geld op Volandri te zetten (omdat dat meer oplevert), wat dan normaal gesproken ook gebeurt. Op die manier blijven de odds redelijk in balans bij een partij tussen gelijkwaardige spelers.

Als je dan ziet dat de odds voor Lorenzi in aanloop naar de wedstrijd alleen maar blijven dalen, betekent dat dat er veel meer geld op Lorenzi wordt ingezet dan op Volandri. Dit wijst er meestal op dat er mensen zijn die voorkennis hebben over de uitkomst van de wedstrijd. Het kan zijn dat er is uitgelekt dat Volandri geblesseerd is, of dat de wedstrijd verkocht is…

Het scoreverloop van deze wedstrijd wees er in ieder geval niet op dat Volandri geblesseerd was. Hij won de eerste set en kwam in de tweede set zelfs op matchpoint! Dat was voor de mensen die al wisten dat Lorenzi zou winnen heel gunstig, want op matchpoint voor Volandri waren de odds voor Lorenzi waarschijnlijk op het hoogtepunt. En zoals voorspeld verspeelde Volandri het matchpoint en gaf hij kort daarna geblesseerd op.

Je kan dit natuurlijk allemaal afdoen als speculatie, maar dat zou wel heel naïef zijn. Volandri is al eens eerder onderzocht door de TIU (Tennis Integrity Unit; onderdeel van de ITF dat onderzoek doet naar matchfixing) in verband met matchfixing, maar is nooit bestraft. Alexandr Dolgopolov kwam al voorbij in een eerdere post op dit blog, en Tipsarevic schijnt ook een veelpleger te zijn. En bijna iedereen kent het verhaal van Davydenko en zijn verloren 1e ronde partij in Polen waar miljoenen dollars op werden ingezet. Al deze spelers zijn onderwerp geweest van een onderzoek door de TIU, maar er is er niet 1 veroordeeld. De enige spelers die tot nog toe door de TIU zijn bestraft zijn nobodies, en meestal niet eens echt voor matchfixing.

Het ongelukkigste voorbeeld hiervan is onze landgenoot Yannick Ebbinghaus, die bestraft werd voor het wedden op tenniswedstrijden. Ebbinghaus is eigenlijk niet eens echt actief in het circuit. Hij speelt af en toe voor de lol een future in eigen land en zet voor de spanning soms een paar euro in op ATP wedstrijden, waar hij dus helemaal niks mee te maken heeft. Hij werd echter wel bestraft met een schorsing en een boete, terwijl de eerder genoemde top 100-spelers ongestraft blijven, en zelfs zo brutaal zijn dat ze er gewoon mee doorgaan nadat ze zijn gewaarschuwd door de TIU!

Het is voor een heleboel mensen dus wel duidelijk wanneer een wedstrijd verkocht is en welke spelers zich er schuldig aan maken, maar blijkbaar is er toch te weinig concreet bewijs om spelers te straffen. Slechte zaak voor de tennissport…

Advertenties
reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s