De zaak Cilic

Geplaatst: 9 november 2013 in Doping
Tags:, , ,

Toen ik begon met een post over deze zaak te schrijven, was ik van mening dat Cilic bewust doping had gebruikt en veel te licht bestraft was door de ITF en het CAS. Maar tijdens het uitpluizen van het verslag van de CAS-hoorzitting kwam ik tot de conclusie dat Cilic waarschijnlijk grotendeels de waarheid vertelde. Dat is nog eens nieuws: een onschuldige tennisser!

Op 16 september kondigde de ITF aan dat Marin Cilic voor 9 maanden werd geschorst. Bij een urine-controle op 1 mei na afloop van zijn verloren eerste ronde partij in het ATP-toernooi van München werden sporen van nikethamide gevonden. Cilic had bekend dat de bron van de nikethamide waarschijnlijk een nieuw voedingssupplement (Coramine) was dat hij korte tijd had gebruikt, maar dat hij toen niet wist dat het nikethamide bevatte.

Omdat nikethamide geen hardcore dopingproduct is en ik Cilic niet zo’n interessante tennisser vind, besteedde ik hier in eerste instantie geen aandacht aan. Maar op een gegeven moment kwam ik toch wat berichten tegen waarin de claims van Cilic in twijfel werden getrokken, waardoor ik begon te denken dat Cilic had gelogen als een ordinaire dopinggebruiker en er met een veel te milde straf vanaf was gekomen.

Om daar een post over te kunnen schrijven, ging ik me maar eens verdiepen in het verslag van het onafhankelijke tribunaal van de ITF dat de zaak had behandeld. De claim van Cilic dat hij niet wist dat Coramine een verboden stof bevat, lijkt in eerste instantie belachelijk. Als je googelt op Coramine vind je namelijk direct de Wikipedia-pagina van nikethamide, waar heel duidelijk op staat dat het een stof is die op de verboden lijst van het WADA staat. Deze claim werd op sommige forums daarom sterk in twijfel getrokken. Echter, in het verslag van het ITF-tribunaal valt een verklaring te lezen die best wel plausibel klinkt.

Cilic begon in 2011 met het gebruik van creatine (niet verboden), en gebruikte daarbij een glucose-supplement zodat de creatine meer effect zou hebben. Het glucose-supplement dat hij toen gebruikte bevatte de stof nikotinamide. Dit is een stof die niet op de dopinglijst staat. Toen eind april het gebruikelijke glucose-supplement van Cilic op was, haalde zijn moeder voor hem Coramine bij de apotheek. Cilic las op de zijkant van de verpakking het woord nikethamide, en dacht dat hetzelfde was als nikotinamide en dat het supplement veilig was. Het is wel een beetje nalatig van Cilic dat hij hier niet scherper op was, maar het verhaal klinkt redelijk plausibel.

Cilic claimt ook dat hij 5 dagen voor het begin van het toernooi van München was gestopt met het gebruik van Coramide. Wat belangrijk is aan deze claim, is dat hij daarmee wil beargumenteren dat de Coramide nooit bedoeld kan zijn geweest om zijn prestaties tijdens een wedstrijd te bevorderen. Want dat is volgens de regels van het WADA een reden voor strafvermindering. Ik snap niet zo goed waarom Cilic zomaar weer zou stoppen met het gebruik, en op basis van de gedetecteerde hoeveelheden is het allemaal niet erg waarschijnlijk dat hij echt 5 dagen voor het begin van München was gestopt.

Bovendien doet het er ook helemaal niet toe wanneer hij is gestopt. Want als hij niet wist dat hij nikethamide nam, kan hij nooit de intentie hebben gehad om zijn prestaties te bevorderen. In het verslag valt te lezen dat het tribunaal ook zo heeft geredeneerd, en dit dus niet heeft laten meewegen in hun beslissing.

Zo is het tribunaal dus uitgekomen op een periode van 9 maanden, wat volgens mij redelijk is. Een sporter is namelijk ten allen tijde verantwoordelijk voor alle stoffen die in zijn lichaam gevonden worden.

Uiteindelijk is dit dus niet zo’n heel spannend verhaal. Waarom schrijf ik er dan over, vraag je je misschien af. Nou, omdat ik ook wel eens een post wilde plaatsen over een tennisser die verdacht wordt van dopinggebruik, maar dat het nu een keer minder erg is dan het lijkt.

Advertenties
reacties
  1. joey schreef:

    hoor ik je nog over de betrapte sjarapova niels???….want het blijft wel heel lang stil van je omtrent deze zaak?? Of wil je je vingers er niet aan branden???….Net als dat je het nalaat om ook maar 1 kritische noot bij Federer te plaatsen!!…..Federer die bijna nagenoeg nooit zweet en amper moe lijkt te worden zelfs op zijn 35e en recent nog de Australian open wint op zijn bijna 35e!! ra ra ra hoe kan dat??verdient dat GEEN nadere kritische analyse??

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s