Zondag – vlak voor de start voor de Australian Open – publiceerden BuzzFeed en de BBC het nieuws dat 16 top 50-spelers (waaronder een Grand Slam-winnaar) zich schuldig hebben gemaakt aan matchfixing. De BBC en BuzzFeed hebben geheime documenten uit 2008 in handen gekregen van de Tennis Integrity Unit – het orgaan van de ITF dat zich bezighoudt met corruptie. 

Voor de gemiddelde tennisfan was dit groot nieuws. Voor mij was het niet zo’n verrassing. Ik heb er al twee keer eerder over geschreven (hier en hier) en wist al dat Janko Tipsarevic, Alexandr Dolgopolov en Nikolay Davydenko wel eens een wedstrijd verkochten. Dat er ook een Grand Slam-winnaar tussen zou zitten verbaasde me wel.

Na het verschijnen van dit artikel volgden de te verwachten reacties. Alle spelers die af en toe op een lullige manier verliezen werden meteen verdacht. Robin Haase en Richard Krajicek geloven er niks van en claimen dat er niks aan de hand is. Terwijl andere spelers – waaronder Djokovic en Raemon Sluiter – toegeven dat ze wel eens benaderd zijn om een wedstrijd te fixen. Als je het BuzzFeed artikel hebt gelezen en dan nog claimt dat er niks aan de hand is, heb je wel een heel groot bord voor je kop. Dat is vergelijkbaar met mensen die nog in de onschuld van Armstrong geloofden nadat het USADA rapport uit was gekomen. Maar goed, dit was nog allemaal vrij overzichtelijk.

Toen kwam vandaag ineens het nieuws naar buiten dat Lleyton Hewitt één van de spelers op de lijst zou zijn. Hier begon dus de verwarring. Het zit namelijk zo. Naast de analyses in de TIU documenten heeft BuzzFeed een eigen analyse gedaan van data van goksites. Bij deze analyse kwamen 15 namen naar boven. Die namen heeft BuzzFeed niet gepubliceerd, maar konden door Show Legend wel achterhaald worden op basis van de door BuzzFeed gepubliceerde analysedata. Op deze lijst staat de naam van Lleyton Hewitt, maar dit is niet dezelfde lijst van 16 namen die in de TIU documenten staat.

Het probleem met de lijst die nu naar buiten is gekomen, is dat de analyse waarop die lijst gebaseerd is niet deugt. Toen ik het artikel over die analyse las, vond ik hem al kort door de bocht. Bij BuzzFeed keken ze op een aantal goksites naar de verschuiving in de verwachte winstkans van spelers in aanloop naar de wedstrijd. Als de verwachte winstkans een uur voor de wedstrijd 75% is en bij aanvang van de wedstrijd 40%, dan betekent dat dat er op zijn tegenstander veel geld is ingezet, wat kan duiden op voorkennis vanwege matchfixing. Maar er kunnen ook een heleboel andere plausibele verklaringen zijn. In het geval van Hewitt waren er ook andere plausibele verklaringen, aldus de zeer gedegen analyse op het blog DW on Sport. Conclusie: Hewitt wordt nu onterecht beschuldigd.

Dit grepen mensen natuurlijk weer aan om de oorspronkelijke onthullingen van BuzzFeed en de BBC in twijfel te trekken, en ook meteen alle analyses van data van goksites op één hoop en in de prullenbak te schuiven. Maar dat is weer de andere kant op veel te kort door de bocht. Als je nauwkeuriger inzoomt op de data die goksites aanbieden kun je namelijk wel gegronde conclusies trekken. Dit wordt in een ander artikel op hetzelfde DW on Sport heel duidelijk en uitgebreid beschreven. Het verschil tussen deze analyse en die van BuzzFeed is dat er niet alleen voor, maar ook tijdens de wedstrijd wordt gekeken naar de verschuiving van de verwachte winstkansen; en niet alleen naar de winstkansen van de partij maar ook de winstkansen van de verschillende sets en de samenhang tussen die kansen. Voor de in het artikel geanalyseerde wedstrijd was maar één enigszins plausibele verklaring voor de combinatie van scoreverloop en gokpatronen: matchfixing!

De analyse van BuzzFeed was dus niet zo best, en de lijst van namen die daar uit is gekomen is dus niet heel betrouwbaar. Dit betekent echter niet dat er niks aan de hand is. De bevindingen in de TIU documenten staan los van de eigen analyse van BuzzFeed, en zijn nog steeds valide. Niet zo handig van BuzzFeed dat ze met hun eigen analyse het debat hebben vertroebeld. Dit nieuws levert ons dan misschien geen nieuwe namen op, maar het artikel van BuzzFeed laat wel zien – in het geval van Vasallo Arguëllo – hoeveel informatie de onderzoekers van de TIU konden achterhalen. Des te verbazingwekkender is het dat jongens als Van der Duim, Westerhof, Dolgopolov, Tipsarevic en Davydenko nooit bestraft zijn…

 

Advertenties
reacties
 1. Henri schreef:

  Een Grand Slam winnaar.. dan ben je toch al redelijk rijk zou ik denken. Wat een immens goedkope actie.

  Vraag me af of er nog één sport deugt.

  • Niels schreef:

   Ik begin nu dus te twijfelen of die Grand Slam-winnaar uit de analyse van BuzzFeed kwam of dat hij in de TIU documenten staat. Als ze Hewitt bedoelen, die uit hun eigen analyse kwam, dan klopt dat dus niet, en is er misschien helemaal geen Grand Slam-winnaar bij betrokken.

   Het kan trouwens ook een Grand Slam-winnaar zijn die een wedstrijd heeft gefixt toen hij net begon en nog niet zo veel geld verdiende. Davydenko deed het ook. Djokovic boden ze 200.000 dollar in 2007. Toen had hij nog geen Grand Slam gewonnen. Best leuk, zo cash in het handje.

  • Niels schreef:

   Er is in 2011 al eens een lijst van de TIU uitgelekt met namen van spelers die ze in de gaten hielden. Daar stond Victoria Azarenka op; een Grand Slam-winnares.
   Hier staat die lijst:
   http://www.sportismadeforbetting.com/2011/10/secret-list-of-suspicious-tennis.html

  • Niels schreef:

   Marin Cilic, Flavia Pennetta en Francesca Schiavone staan trouwens ook op die lijst. Maar niet als hoofdverdachten.

 2. Henri schreef:

  Maja die TIU is toch ook een aanfluiting. Alles gaat stiekem want als mensen weten wat er echt speelt wordt er misschien een tennisbal minder verkocht.

 3. joey schreef:

  hoor ik je nog over de betrapte sjarapova niels???….want het blijft wel heel lang stil van je omtrent deze zaak?? Of wil je je vingers er niet aan branden???….Net als dat je het nalaat om ook maar 1 kritische noot bij Federer te plaatsen!!…..Federer die bijna nagenoeg nooit zweet en amper moe lijkt te worden zelfs op zijn 35e en recent nog de Australian open wint op zijn bijna 35e!! ra ra ra hoe kan dat??verdient dat GEEN nadere kritische analyse??

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s